• Oeps... Oef! Oei!! Scheidrechtsdag bij SVDU

  Oeps... Oef! Oei!

  Dé zin van de Scheidsrechtersdag bij de SVDU

  Met en van elkaar leren stond centraal op 19 februari toen de scheidsrechters van PVC bij elkaar kwamen bij de Scheidsrechtersvereniging District Utrecht. Op het programma stonden een themabijeenkomst over gele en rode kaarten, een spelregelquiz en een training.

  Het mooie aan leren van (andere) ervaren scheidsrechters is dat zij precies weten waarmee onze scheidsrechters elke zaterdag te maken krijgen. Zo is het soms behoorlijk lastig te onderscheiden wat voor overtreding er wordt gemaakt. Waar ligt bijvoorbeeld de grens tussen onvoorzichtig en onbesuisd? En wanneer deel je een kaart uit en wordt dat dan een gele of een rode?

  Het is niet plotseling heel gemakkelijk maar voor veel voetballiefhebbers geldt dat voetbal emotie is. En laten ook onze scheidsrechters nou échte voetballiefhebbers zijn! Die emotie kan je helpen een gradatie te maken in de ernst van de overtreding, aldus Jesse die de themabijeenkomst leidde. Jesse is scheidsrechter en docent bij de KNVB. Hij bracht de soms onduidelijke scheiding terug tot dat wat je ervaart als je een actie ziet. Als er in de bewoordingen van de spelregels wordt gesproken over onvoorzichtig, onbesuisd en buitensporig hoort daar vaak het volgende gevoel bij. 

  Overtreding: Oeps, dat was onhandig (onvoorzichtig).

  Gele kaart: Oef dat ging maar net goed (onbesuisd).

  Rode kaart: Oei, ik wil eigenlijk wegkijken vanwege de impact (buitensporig).

  Wil jij ook op een leuke manier samen met anderen leren om wedstrijden te fluiten? Dat kan! In onze scheidsrechterspool zijn genoeg ervaren mensen die je graag op weg helpen. Je leert veel waaraan je ook buiten het voetbal en als speler iets hebt. En als je enthousiast bent en meer wil leren, helpen we je op weg om aan de slag te gaan met een cursus via de KNVB. Dat doe je vaak met meer mensen van PVC. Samen met de SVDU organiseren we trouwens een aantal keer per jaar een cursus die wordt gegeven vanuit de KNVB. Meer weten? Mail naar scheidsrechters@pvcvoetbal.nl en maak kennis met een enthousiaste, diverse groep mensen die allemaal hetzelfde leuk vinden: voetbal!