• Trainers & coaches

  Onze voetbalclub is een verzameling gelijkgestemden die samen deze vereniging maken. PVC Voetbal draait, net als de meeste andere verenigingen, op de vrijwillige inzet van leden. Dit geldt ook voor het trainen en coachen van jeugdteams. Om ouders en vrijwilligers te begeleiden bij deze taken, is het mogelijk een aantal cursussen te volgen bij de KNVB. Vraag bij vrijwilligerscoördinator naar de mogelijkheden.

  KNVB cursussen voor vrijwilligers

  Vanuit de KNVB zijn er opleidingen voor:

  • jeugdvoetballeider,
  • pupillentrainer
  • juniorentrainer.

   

  Jeugdvoetballeider

  Opleiding voor mensen die jeugdteams vóór, tijdens en na de wedstrijden begeleiden.

  De cursus gaat uit van de praktijk.

  De cursus behandelt de volgende onderwerpen:

  • het begeleiden (coachen) van pupillen in de praktijk;
  • (wedstrijden 4 tegen 4, 7 tegen 7 en 11 tegen 11);
  • leeftijdsgroepen van de jeugd en de daarbij behorende karakteristieken;
  • jongens- en meisjesvoetbal;
  • blessurepreventie;
  • spelregels en de rol als spelleider/scheidsrechter.

   

  Organisatie:

  De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten van elk drie uur en wordt in de avonden gegeven. Als er veel kandidaten van één vereniging zijn, kan de KNVB de cursus bij die vereniging op locatie geven. De deelnemers die alle bijeenkomsten bijwonen, ontvangen een certificaat.

  Start:

  Zodra er 16 deelnemers zijn.

  Toelating:

  Vanaf de leeftijd van 16 jaar.

   

  Pupillentrainer

  Doel en inhoud:

  De opleiding Pupillentrainer geeft kennis en inzicht om jeugdige voetballers in de leeftijd van 5 tot 13 jaar te trainen en coachen. In de praktijk leert de cursist hoe kinderen kunnen leren voetballen, hoe je dat aan ze over moet brengen en hoe je een training vorm kan geven.

  Onderwerpen:

  • het trainen van jeugdspelers in de verschillende leeftijdsgroepen;
  • kenmerken van de verschillende leeftijdsgroepen;
  • jongens- en meisjesvoetbal;
  • leiding geven aan jeugdspelers.

  De inhoud komt overeen met de inhoud van de F-, E-, en D-modulen.

  Organisatie:

  De KNVB Academie gaat uit van competentiegericht opleiden. De cursisten staan centraal in de opleiding, de KNVB ondersteunt ze in hun leerproces. De cursisten voeren tijdens de opleiding in de praktijk opdrachten uit die ze vastleggen in een logboek (portfolio).

   

  De opleiding bestaat uit twee delen: een cursus- en ervaringsdeel.

  • Het cursusdeel, met veel praktijk, bestaat uit acht avondbijeenkomsten van drie uur en zelfstudie.
  • Het ervaringsdeel bestaat uit het minimaal één keer per week gedurende de opleiding trainen en coachen van pupillen (minimaal zes trainingen en drie wedstrijden). Tijdens dit ervaringsgedeelte voert de cursist opdrachten uit en verzamelt deze gemaakte opdrachten in zijn portfolio.

  De deelnemers die aan de gestelde eisen voldoen, ontvangen een diploma.

  Start:

  Zodra er 16 deelnemers zijn.

  Toelating:

  Vanaf de leeftijd van 15 jaar.

   

  Juniorentrainer

  Doel en inhoud:

  Het leren trainen van de juniorenelftallen in de vereniging. Vooral in de ‘lagere’ teams hebben de junioren belangstelling voor andere dingen dan het voetballen. De juniorentrainer zorgt ervoor dat de jongeren enthousiast worden en blijven voor voetbal. Hij heeft een voetbaltechnische en opvoedkundige taak.

  De opleiding besteedt veel aandacht aan het op een plezierige en verantwoorde wijze trainen en coachen van jeugdvoetballers van 13 tot 19 jaar.

  Onderwerpen:

  • de taken van de juniorentrainer,
  • de kenmerken van junioren,
  • het begeleiden van junioren,
  • het trainen en coachen van junioren.

  Organisatie:

  De KNVB Academie gaat uit van competentiegericht opleiden. De cursisten staan centraal in de opleiding, de KNVB ondersteunt ze in hun leerproces. De deelnemers voeren tijdens de opleiding in de praktijk opdrachten uit en leggen de gemaakte opdrachten vast in een logboek (portfolio).

  De opleiding bestaat uit twee delen: een cursus- en een ervaringsdeel.

  • Het cursusdeel bestaat uit tien avondbijeenkomsten van elk drie uur.
  • Het ervaringsdeel bestaat uit het minimaal een keer per week gedurende de opleiding trainen en coachen van junioren (2e/3e klasse). Minimaal acht trainingen en vier wedstrijden. Tijdens dit ervaringsgedeelte voert de cursist opdrachten uit en verzamelt de gemaakte opdrachten in zijn portfolio.

  De deelnemers die aan de gestelde eisen voldoen, ontvangen een diploma.

  Start:

  Zodra er 16 deelnemers zijn.

  Toelating:

  Vanaf de leeftijd van 18 jaar.

   

  Inspiratie

  Mocht je geïnteresseerd zijn geraakt in het "coachvak" dan hier een filmpje over positief coachen. Een hockeycoach (sorry) die vertelt wat de werkzame elementen zijn van positief coachen. Mooie quote:

  Iets wat je niet kunt is niet leuk, iets wat je een klein beetje kunt is wel interessant!

  Stimuleer kinderen (en waarom ook niet volwassenen?) juist op die vaardigheden die ze  (enigszins) beheersen en daag ze uit om daarop te trainen en te oefenen opdat ze daarin groeien en beter worden. Steeds wijzen op zaken die kinderen niet beheersen zorgt er eerder voor dat kinderen gedemotiveerd worden en op een gegeven moment afhaken. Een filmpje met niet alleen waardevolle kost voor trainers en coaches, maar eigenlijk voor iedereen die bezig is om anderen (en zichzelf) te ontwikkelen. Kijk zelf maar!

  Mocht je geïnspireerd zijn geraakt, hier nog een waardevol filmpje over coachen. Marc Lammers met zijn (wereld-!)beroemde verhaal over Sylvia Karres. Mooi!