• Vrijwilliger in het zonnetje: materiaalman Koen Duivenvoorde

  Elke maand willen we op deze plek een PVC-vrijwilliger in het zonnetje zetten. Want waar zou onze mooie club zijn zonder hen! In deze eerste aflevering van het nieuwe seizoen staan de schijnwerpers op Koen Duivenvoorde, aanvoerder van het materiaalteam. We geven hem hieronder graag het woord.

  Hoi! Ik ben Koen Duivenvoorde en woon met Annemarie en onze twee kinderen (Dies (9) en Fida (7)) in de Schepenbuurt in Utrecht, onder de rook van de Douwe Egbertsfabriek. Lekker dicht bij PVC dus! :-) 

  Dies voetbalt sinds zijn vijfde bij PVC en zit inmiddels in JO10-4. Zelf heb ik nooit gevoetbald maar ben wel sportief: ik fitness en houd ook van hardlopen, skeeleren en schaatsen. Qua vakanties ben ik een echte kampeerder: in de zomer gaan we als gezin eigenlijk altijd met de tent op pad. En vorige maand ben ik nog met mijn buurman (en mede-PVC'er) Ferry naar Schotland geweest om daar in de hooglanden te wandelen, zie de foto (links Ferry, rechts ik).

  Kun je vertellen wat je vrijwilligerstaak precies inhoudt en hoe lang je dit al doet?
  Ik zit nu sinds een jaar of twee in het materiaalteam van PVC. Wij zijn verantwoordelijk voor alle voetbalmaterialen: de ballen, hesjes en hoedjes maar ook de tenues van de jeugdselectieteams en de doelen op onze velden. Het onderhoud van de doelen gaat zo' n beetje het hele jaar door; met de ballen en kleding zijn we vooral in de zomermaanden heel druk: dan leveren de teams hun spullen in, inventariseren we alles en bestellen we nieuw materiaal. Dat delen we dan bij de start van het nieuwe seizoen weer uit aan alle teams.

  Kun je vertellen wat je er zo leuk aan vindt en waar je tegenaan loopt?
  Wat ik heel leuk vind, is de samenwerking met de andere vrijwilligers binnen ons teampje. Onze ‘harde kern’ bestaat uit Rosalie, Annemarie, Marieke (die helaas gaat stoppen) en ik. Maar daarnaast hebben we gelukkig een pooltje met hulptroepen die ons in de drukke zomerperiode ondersteunen. Heel fijn en heel leuk om dit samen te doen! 

  Daarnaast vind ik het een heel leuke manier om de club beter te leren kennen. Dat miste ik in het begin wel: toen Dies op voetbal ging (bij de welpen in JO6) was het begin 2020. Bijna direct brak de coronapandemie uit en vervolgens was het sportpark (en de kantine) bijna anderhalf jaar slechts beperkt toegankelijk. Daardoor bouwde ik niet echt iets op met de club. Pas in de zomer van 2021 ging alles weer open en toen pas werd PVC ook echt ‘mijn’ club. :-) 

  En er zijn natuurlijk altijd dingen die beter kunnen. Ik heb nu voor de tweede keer met het materiaalteam de drukke zomerperiode meegemaakt, en elke keer ontdekken we weer dingen die we de volgende keer handiger of slimmer kunnen doen. Zeker omdat we maar een klein team zijn, is dat belangrijk. Zo hebben we deze zomer alle teams gevraagd om zelf hun hesjes te wassen en dan pas in te leveren. Dat scheelde ons veel werk, want voorheen deden wij dat voor de teams. En we waren best streng in deze nieuwe regel: als de hesjes van een team niet gewassen waren, weigerden we al hun spullen. Daar was soms wel wat gemopper over, maar als we uitlegden waarom we dit deden, was er eigenlijk altijd wel begrip voor.

  In dit verband is goede communicatie ook heel belangrijk, dat heb ik wel geleerd. In de nieuwsbrief staat elk jaar duidelijk vermeld wanneer alle spullen moeten worden ingeleverd, maar we liepen er toch tegenaan dat niet iedereen de nieuwsbrief leest. Dus daarom communiceren we dit soort belangrijke punten nu ook rechtstreeks in de WhatsApp-groepen met teamleiders en trainers. Dat helpt enorm!

  Wat zou je potentiële PVC-vrijwilligers willen meegeven?
  Heel simpel: doe mee! Je helpt de club maar het is ook gewoon heel leuk om te doen en je leert je club en de mensen kennen. En er is voor ieder wat wils: echte voetbaltaken (trainer, teamleider), ‘sociale’ taken zoals de ontvangst- en kantinediensten, maar dus ook taken die meer achter de schermen zijn: materiaal, communicatie et cetera.