• Vrijwilliger in het zonnetje: penningmeester Youssef Hdaddou (43)

  Elke maand willen we op deze plek een PVC-vrijwilliger in het zonnetje zetten. Want waar zou onze mooie club zijn zonder hen! In deze eerste aflevering van het nieuwe seizoen staan de schijnwerpers op Youssef Hdaddou, sinds 2019 bestuurslid en penningmeester van PVC. We geven hem hieronder graag het woord.

  Hij past zich gemakkelijk aan, toont altijd moed, werkt graag samen, neemt verantwoordelijkheid en is bovenal enorm gedreven om de zaken te vereenvoudigen. Youssef Hdaddou is 43 jaar, getrouwd en heeft twee kinderen. In 2018 rondde hij de post-HBO-opleiding Project Control af. Daarvoor deed hij HBO Bedrijfskunde en een pre-master Finance & Control. “Gedurende mijn carrière heb ik mij vooral bezig gehouden met adviseren wat wel en wat niet kan. Ik zorg voor een terugblik, een vooruitblik en leg verantwoording af over de cijfers. In mijn privéleven vind ik het heerlijk om met mijn gezin erop uit te gaan. Ook ga ik graag met vrienden naar een leuke wedstrijd kijken en daarna een lekker hapje eten. Verder ga ik tegenwoordig graag naar de sportschool waar ik na de training lekker kan zwemmen en een saunaatje kan pakken.”

  Vastgelopen jongeren
  Maatschappelijk relevant werk vindt hij erg belangrijk, vertelt hij. “Ik wil graag een positieve bijdrage leveren om mensen of een organisatie goed voor te bereiden op de toekomst. Om een voorbeeld te geven: ik heb me altijd ingezet om kwetsbare en vastgelopen jongeren aan de hand te nemen en samen met hen te kijken hoe zij hun leven weer op de rit kunnen krijgen. Want deze groep schreeuwt om hulp en het lukt de huidige hulpverlening helaas onvoldoende om aansluiting te krijgen. Het gevolg is dat velen van hen dreigen af te glijden. Dus daar is werk aan de winkel.”

  Diversiteit stimuleren
  Youssef begon als vrijwilliger bij PVC toen zijn zoon Sami bij de club ging voetballen. Hij werd trainer en coach, samen met enkele andere ouders. In 2019 is hij op vrijwillige basis penningmeester geworden van wat hij noemt ‘de allermooiste club van Utrecht’. “De rol van bestuurder gaat gepaard met veel verantwoordelijkheid. Het motto van de club is: van, voor en door iedereen. Maar dit gaat niet vanzelf. Als bestuurslid probeer ik mij in te zetten om een club die ruim honderd jaar bestaat meer kleur te geven door diversiteit te stimuleren. Daarnaast wil ik PVC voorbereiden op de toekomst. En ook hier is het maatschappelijke aspect heel belangrijk. Daarom heb ik onze vereniging aangemeld voor het programma ‘Niemand buitenspel’, dat het mogelijk maakt dat iedereen kan voetballen, dus ook mensen die dat niet kunnen betalen. Dit zijn belangrijke thema’s voor mij en reden waarom ik bestuurslid ben geworden.”

  Schatbewaarder van PVC
  Als penningmeester ben je een soort schatbewaarder van de vereniging, legt hij uit. Je beheert de geldstromen: belastingzaken, subsidies, salarissen, contracten, sponsoren, begrotingen en het jaarverslag. Youssef: “Verder ben ik verantwoordelijk voor een aantal commissies zoals opgenomen in onze organisatiestructuur, waaronder de sponsorcommissie en de materiaalcommissie. Ook werk ik samen met Emmanuel de Wit, die zich onder mijn verantwoordelijkheid bezighoudt met contributie en financiën en die fantastisch werk levert.”

  Vet op de botten
  Ondanks de onzekere periode van de afgelopen jaren heeft de club de financiën goed op orde, vervolgt hij. “Onze financiële situatie is gezond; we hebben aardig wat vet op de botten. Hierdoor zijn we minder kwetsbaar en daar mogen we echt trots op zijn. Want er zijn genoeg voorbeelden van verenigingen waar het minder gaat. Gezien de huidige energiecrisis en de hoge inflatie realiseren we ons dat een contributieverhoging sommige leden zwaar kan vallen. Daarom hebben we het contributieniveau wederom ongewijzigd gelaten. Tijdens de komende Algemene Ledenvergadering zal ik helaas wel aankondigen dat we de contributie vanaf volgend seizoen echt moeten verhogen. Dit is door de stijgende lasten domweg onvermijdelijk gebleken.”

  Ballen en lockers
  Een van de eerste dingen waar Youssef zich als penningmeester mee bemoeide, was het materiaalbeheer. Hij blikt terug. “Toen ik nog trainer was, zag ik de club jarenlang worstelen om de verschillende teams op een goede manier ballen en lockers te laten delen. Dit leidde vaak tot de nodige frustratie, aangezien veel materialen zoek raakten. Niet iedereen had evenveel verantwoordelijkheidsgevoel voor deze materialen. Dus toen ik penningmeester werd, was dat het eerste waar ik iets aan wilde doen. Samen met enkele geweldige vrijwilligers hebben we ervoor gezorgd dat ieder team zijn eigen materialen en eigen locker kreeg. En al na het eerste jaar zag je een geweldig resultaat!”

  Upgrade kassasysteem en veilig deurbeleid
  Maar er veranderde de afgelopen jaren nog veel meer bij PVC. “We hebben de kantineomgeving efficiënter en veiliger gemaakt, door onder meer een upgrade van het kassasysteem en de introductie van cashless betalen. Doel hiervan was om de druk op onze vrijwilligers te verminderen en de administratie minder arbeidsintensief en minder foutgevoelig te maken. Verder hebben we het paviljoen onlangs van nieuwe elektronische sloten voorzien. Daarmee is de toegang tot de belangrijkste ruimtes op het sportpark en daarmee ons deurbeleid veel flexibeler en bovenal veiliger geworden. Geen gedoe meer met sleutels aan elkaar doorgeven of een dichte deur omdat bijvoorbeeld de eerste trainer ziek is. Zaken waar we als bestuur nu aan werken, hebben met name betrekking op verduurzaming.”

  Deskundig en betrokken
  Wat vindt hij het leukst aan zijn werk als PVC-vrijwilliger? Youssef: Samen met al die mensen die zich op wat voor manier dan ook inzetten voor de club ervoor zorgen dat wij een goed draaiende vereniging zijn. Een club waar iedereen zich thuis voelt en graag komt. Momenteel is er een aantal commissies met deskundige en betrokken mensen. De kunst is natuurlijk om dat zo te houden. Maar het is altijd een uitdaging geweest om vrijwilligers te vinden en het wordt steeds lastiger. Verder is ook het contact met de leden-vrijwilligers heel mooi. Ik heb mooie herinneringen aan de gezellige vrijwilligersevenementen en het plezier waarmee de kids trainen en wedstrijden spelen. En ook vind ik het geweldig om te zien wanneer spelers zichzelf overtreffen. Minder leuk is als leden zich niet aan de regels houden of zich zelfs misdragen. Of als mensen een positieve verandering tegenwerken of vertragen zonder legitieme argumenten. Bij PVC Voetbal hebben we uiteraard oog voor emoties, maar die mogen wat mij betreft een positieve ontwikkeling niet in de weg staan. Want je moet altijd oog blijven hebben voor de toekomst.”

  Wil je ook als PVC-vrijwilliger aan de slag? De club heeft nog voor diverse taken mensen nodig. Stuur gewoon een mailtje naar: vrijwilligers@pvcvoetbal.nl