• Vrijwilliger in het zonnetje: trainer/coach Rob de Ridder

  Elke maand willen we op deze plek een PVC-vrijwilliger in het zonnetje zetten. In deze eerste aflevering staan de schijnwerpers op Rob de Ridder, trainer/coach van de O13-1 én van het Vrouwenteam 30+. We geven hem hieronder graag het woord.

  “Ik ben ooit begonnen te trainen toen mijn zoon ging voetballen. Dat zal zo’n tien jaar geleden zijn geweest. Ik herinner me dat we als ouders van dat team in de kantine zaten te wachten op een jeugdbestuurslid. We dachten dat hij ons ging vertellen over de club. Maar toen hij arriveerde, legde hij zuchtend wat papieren op tafel en vroeg hij: ‘Oké, wie van jullie gaat er trainen?’. Dat kwam wat onverwacht, maar het leek me wel wat. Mijn zoon is alweer enkele jaren geleden gestopt met voetbal, maar ik ben er nog en train en coach met veel plezier. Via de club heb ik een aantal KNVB-cursussen gevolgd en vanuit mijn eigen voetbalverleden ben ik altijd geïnteresseerd geweest in het teamproces en het tactische aspect van voetbal: hoe herken je specifieke talenten in je spelers, hoe ontwikkel je die en hoe zet je deze vervolgens in om hen samen het beste team te laten zijn. En dan wedstrijden winnen natuurlijk…”

  Samen rond het team bezig zijn
  “Het samen met voetbal bezig zijn, is één van de leukste aspecten aan wat ik doe bij PVC en iets wat ook nieuwe vrijwilligers zou moeten aantrekken. Mijn huidige O13-1 team, dat ik nu al tweeëneenhalf jaar train en coach, is daar een mooie illustratie van. Een fijne en getalenteerde groep kinderen met uiteenlopende karakters, die je tijdens trainingen bij de les moet zien te houden. Allemaal zijn ze leergierig als het op voetbal aankomt en hoe je dat als team speelt. En ze pikken die dingen verrassend snel op. Daarbij komen dan nog de betrokken ouders en grootouders die helpen met trainingen, de organisatie rond het team, het vlaggen tijdens de wedstrijden. Nu komen ze gelukkig ook weer kijken en aanmoedigen. Het is gewoon ontzettend leuk om zo met z’n allen rond een voetbalteam bezig te zijn.”

  Leren voetballen vanaf nul
  “Het vrouwenteam is ook zo’n leuk verhaal. Een jaar of vijf geleden vertelde een van hen - haar zoon speelde in het jeugdteam dat ik toen trainde - dat een stel vrouwen rond de club had besloten dat ze ook wel wilden leren voetballen. Leren voetballen, want ze hadden geen van allen ooit eerder gevoetbald. Of ik eens wat trainingen wilde geven. Nou, mensen vanaf nul leren voetballen bleek een heel leuke en dankbare opgave. Het team bestaat nog steeds en ze voetballen steeds beter, terwijl ze regelmatig tegen veel jongere tegenstanders spelen die ook nog eens jong begonnen zijn. Een team van hartstikke leuke vrouwen! De enige keren dat we wel eens botsen, is als mijn ambitie verder gaat dan die van hen: als ik alweer wil winnen!”

  Mooie, kleine club
  “Mijn ervaring is dat we een bestuur hebben dat zijn vrijwilligers waardeert en hen steeds beter faciliteert en ondersteunt. Met goed materiaal, informatie en cursussen. PVC is een mooie, kleine club waar mensen elkaar kennen en waar er voor iedereen plaats is. Dus als je overweegt ook vrijwilliger te worden bij de club: ik zeg doen!”

  Wil je ook als PVC-vrijwilliger aan de slag? De club heeft nog voor diverse taken mensen nodig. Momenteel is er heel dringend behoefte aan een nieuwe contributievrijwilliger! Voor meer informatie over deze taak kun je een mailtje sturen naar: penningmeester@pvcvoetbal.nl