• Wim Overbeek heeft vrede met zijn besluit

  Uit het AD van 7 februari 2019.

  Van MORENO VERSTEEG
  Voetballer Wim Overbeek (28) stopt bij PVC. De middenvelder annex spits van de Utrechtse zondagderdeklasser zwaait wegens een knieblessure noodgedwongen af.
  ,,Drie keer in de week voetballen wordt te veel voor mij. Ik kan het niet maken naar de rest van de groep om niet te trainen, maar wel wedstrijden te spelen."
  De blessure van Wim Overbeek begon acht jaar geleden, toen hij speler van Schoonhoven was. Daar werd duidelijk dat hij geen kraakbeen meer had in zijn linkerknie. ,,Daar werd lang gezegd dat ik nooit meer kon voetballen, totdat er een andere arts naar mijn knie ging kijken", vertelt Overbeek. ,,Hij zei dat ik wel door kon voetballen, maar dat ik mijn knie flink moest optrainen", zegt de topscorer van PVC. Overbeek merkte vanaf de zomer dat zijn knie weer begon op te spelen. De fysio stuurde hem door om een MRI-scan te laten maken. Daaruit bleek dat er een scheur in zijn meniscus zat.

  Grappen
  De arts vroeg hoe oud ik was. Ik vertelde dat ik 28 ben, maar hij zei dat deze knie hoort bij een 70- jarige. Nu maken mijn vrienden daar grappen over. Laatst ging ik naar een concert en vroegen ze of ik geen rolstoel nodig had.
  De diagnose van de arts deed Overbeek besluiten te stoppen. ,,Ik heb nog wel even getwijfeld om alleen wedstrijden te spelen, omdat we met zo veel personele problemen te maken hebben. Maar ik vind dat ik er dan vol voor moet gaan en dat gaat niet meer."
  Overbeek blijft betrokken bij PVC, ondanks dat hij niet meer zal spelen. ,,Vooral als supporter. Trainer worden is niets voor mij. Wellicht ooit als assistent-trainer of teammanager, maar nu zeker nog niet. Het is voor mij een prachtige periode geweest. Ik heb hier een kleine vier jaar met heel veel plezier gevoetbald. Je ziet de club groeien. Er zit veel meer structuur in de vereniging dan toen ik hier kwam. Onze trainingskleding wordt bijvoorbeeld gewassen en ligt de volgende training netjes opgevouwen klaar. Dat heb ik bij geen enkele andere club meegemaakt."
  Overbeek maakte twee promoties en een degradatie mee bij PVC. ,,We zijn twee keer achter elkaar via de nacompetitie gepromoveerd. De blijdschap van de mensen bij de club is schitterend om te zien. Bij de promotie naar de tweede klasse zei ik dat ik het hele seizoen met een glimlach zou spelen en dat het me niet uit zou maken als we zouden degraderen."

  Heftig
  Overbeek kan zelf goed leven met zijn besluit. ,,Ik wist dat er een dag zou komen dat het niet meer zou gaan. Dat moment kwam misschien eerder dan verwacht, maar ik heb er vrede mee. Anderen vinden mijn besluit heftig of drastisch, maar voor mij lag het in de lijn der verwachting. Nu pak ik even mijn rust en misschien ga ik volgend seizoen in een vriendenteam voetballen."