• PVC geschiedenis

    De Utrechtse Katholieke Sport Vereniging (KSV) PVC is opgericht op 22 juni 1915 als Patronaats Voetbal Club door kapelaan ‘Oom Jan’ van Wij. De eerste donateur C. de Rijk legde vijf gulden op tafel voor een bal en stelde een stuk van zijn weiland ter beschikking als speelveld. In 1925, bij het tienjarig jubileum, werden maar liefst vijf PVC-teams kampioen in hun klasse. In 1926 behaalde PVC het grootste succes in zijn historie; het landskampioenschap van de RKF (Rooms-Katholieke Federatie). In de finale versloegen we RKTVV uit Tilburg met 2-1. Hierna werd ook Ajax als kampioen van de neutrale bond uitgedaagd. PVC behaalde ook tegen de Amsterdamse club een klinkende 4-1 overwinning, mede doordat de Amsterdammers het niet nodig vonden om met het sterkste elftal te komen.

    Volharding

    In 1932 brak PVC met de RKF en stapte over naar de KNVB. Een aantal leden wilde wel lid van de RKF blijven en besloot een nieuwe vereniging, De Volharding, op te richten. Tegelijkertijd werd besloten de betekenis van de letters PVC te veranderen in Pede Volucri Cogimus; dit betekent ‘wij bedwingen met gevleugelde voet’. Door de oorlogsperikelen zag PVC zich in mei 1942 genoodzaakt om zich uit de competitie terug te trekken. De club werd niet opgeheven, maar bestond tot de bevrijding slechts op papier. In 1955 maakte PVC de oversteek over het Amsterdam-Rijnkanaal naar de Hoge Weide, waar de voetbalclub maar liefst vijftig jaar zou blijven.

    Oog in Al

    Begin 2005 verhuist PVC samen met vijf andere verenigingen naar het nieuwe Marco van Basten Sportpark in de wijk Oog in Al, waarmee een nieuw tijdperk is aangebroken. In 2006 promoveert de club direct naar de 5e klasse, in 2013 promoveert PVC naar de 4e klasse. In 2015 bestaat zondagsvereniging PVC honderd jaar. Louis Engelman beschrijft de geschiedenis van PVC van 1915 tot 1980 en Jos Ewald die van 1981 tot 2006. T.b.v. het 100-jarig jubileumboekje beschrijft Benny van Straten de periode 2006-2015.